Email: contact@rodenta.com
Program: L – V: 09:00 – 20:00
S: închis
contact@rodenta.com
Rodenta 1
Clinica de stomatologie si radiologie dentara
Baza protezei se poate face din răşini acrilice de culoarea roz asemănătoare gingiilor, sau din material transparent.
După pierderea dinţilor naturali, maxilarul şi gingia se modifică permanent, astfel încât proteza nu se va mai potrivi ca la început. Din acest motiv proteza trebuie să fie rebazată şi chiar schimbată, atunci când pacientul simte că se pierde din stabilitatea protezei.
Proteza totală imediată
Proteza partială poate fi acrilică (se sprijină de dinţii vecini cu croşete metalice) sau flexibilă (care se sprijină pe dinţii vecini prin croşete elastice, de culoarea dintelui – este mult mai estetică) sau scheletată – se sprijină pe un cadru metalic ataşat la dinţii naturali rămaşi.
Avantajele protezelor acrilice:
Dezavantajele protezelor acrilice:
Sfaturi necesare acomodării cu proteza mobilă.
Purtaţi în permanenţă proteza dentară, numai astfel vă veţi putea obișnui cu acel „corp străin” care ocupă cavitatea bucală. Purtaţi proteza dentară inclusiv atunci când dormiţi, în timpul somnului au loc procese biologice de adaptare.
Evitaţi alimentele lipicioase sau tari (nuci, nuga, caramele, chifle tari).
Care este metoda de realizare a protezei acrilice
După evaluarea situaţiei clinice se vor extrage dinţii restanţi care sunt irecuperabili. După extracţie, vindecarea gingiilor durează câteva luni, timp în care pacientul va purta o proteză temporară.
Paşii prin care se realizează protezarea:
1. Amprentarea câmpului protetic
După vindecarea totală a ţesuturilor orale poate să înceapă procedura de realizare a protezei acrilice. Proteza perfectă este o adevarată provocare, chiar şi pentru profesionişti, iar momentul cel mai critic al realizării protezei este amprentarea câmpului protetic.
De obicei se realizează două amprentări, una preliminară şi una finală.
2. Determinarea relaţiilor intermaxilare
Se obţine cu ajutorul şabloanelor de ocluzie realizate de tehnician după modelul funcţional. Şabloanele se adaptează foarte bine pe suprafaţa mucozală a modelului final şi prefigurează arcada dentară a protezei totale.
Apoi se determină nivelul şi direcţia planului de ocluzie cu ajutorul şablonului maxilar situat în cavitatea orală.
Înainte de stabilirea formei finale a şabloanelor se vor determina şi următoarele repere: linia mediană, linia surâsului şi linia caninilor.
3. Alegerea şi montarea dinţilor
Pentru dinţii frontali şi cei laterali se iau în considerare înălţimea şi lăţimea dintelui. Forma dinţilor frontali trebuie să aibă în vedere particularităţile pacientului, pentru a ajunge la o armonie dento-facială şi dento-somatică.
După proba machetei în cavitatea bucală se trece la realizarea machetei definitive şi transformarea machetei de ceară în proteza finită.
4. Aplicarea protezei în cavitatea bucală
Cum trebuie îngrijită proteza?
Curăţaţi proteza zilnic, dacă este posibil după fiecare masă, cu o periuţă pentru proteze cu detergenţi neabrazivi. O dată pe zi folosiţi soluţii dezinfectante şi odorizante obţinute prin dizolvarea tabletelor efervescente de curăţare.
Întotdeauna manevraţi proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apă. Dacă o scăpați, se poate sparge.
Periați gingiile, limba şi palatul în fiecare dimineaţă cu o periuţă moale, înainte de fixarea protezei. Astfel veţi stimula circulaţia în ţesuturi şi veţi îndepărta placa bacteriană.
Ce pot face dacă proteza cauzează disconfort?
Dacă proteza apasă gingia, cauzând inflamaţii sau răni ale mucoasei, trebuie să mergeţi la medicul stomatolog de urgenţă. Majoritatea reparaţiilor pot fi făcute pe loc, sau în timp scurt.
În cazul în care informațiile prezentate pe acest site nu vă sunt suficiente, vă rugăm să ne adresați întrebările dumneavoastre prin intermediul acestui formular: