Protezele acrilice

Protezele acrilice sunt lucrări protetice mobile parţiale sau totale, efectuate pentru înlocuirea dinţilor lipsă şi restabilirea funcţiilor pierdute ale sistemului oro-facial: masticaţie, fonaţie şi fizionomie.

Baza protezei se poate face din răşini acrilice de culoarea roz asemănătoare gingiilor, sau din material transparent.

După pierderea dinţilor naturali, maxilarul şi gingia se modifică permanent, astfel încât proteza nu se va mai potrivi ca la început. Din acest motiv proteza trebuie să fie rebazată şi chiar schimbată, atunci când pacientul simte că se pierde din stabilitatea protezei.

Proteza totală imediată

 • se inseră imediat după extracţia dinţilor
 • este nevoie de o amprentă a maxilarelor într-o şedinţă anterioară extracţiilor
 • are avantajul de a nu lăsa pacientul timp îndelungat fără dinţi
 • va fi nevoie de căptuşirea acestor proteze după câteva luni
 • după vindecarea câmpului protetic se poate realiza proteza totală definitivă.

Proteza partială poate fi acrilică (se sprijină de dinţii vecini cu croşete metalice) sau flexibilă (care se sprijină pe dinţii vecini prin croşete elastice, de culoarea dintelui – este mult mai estetică) sau scheletată – se sprijină pe un cadru metalic ataşat la dinţii naturali rămaşi.

Avantajele protezelor acrilice:

 • Cel mai important avantaj este preţul scăzut
 • Uşurinţa cu care pot fi adăugaţi dinţii pe proteză ulterior, în cazul în care pacientul pierde din dinţii naturali

Dezavantajele protezelor acrilice:

 • Calitatea nu este cea mai ideală. Răşinile acrilice pot să producă iritaţii a mucoaselor şi gingiilor la unii pacienţi. Fiind din material plastic, există riscul fracturării
 • Protezele parţiale acrilice şi flexibile sunt mai puţin stabile comparativ cu protezele scheletate

Sfaturi necesare acomodării cu proteza mobilă.
Purtaţi în permanenţă proteza dentară, numai astfel vă veţi putea obișnui cu acel „corp străin" care ocupă cavitatea bucală. Purtaţi proteza dentară inclusiv atunci când dormiţi, în timpul somnului au loc procese biologice de adaptare.

Evitaţi alimentele lipicioase sau tari (nuci, nuga, caramele, chifle tari).

 • Vorbitul cu proteza dentară este uşor „şuierat". Nu vă îngrijoraţi, o să dispară cu timpul
 • Citiţi cu voce tare, vorbiţi cu prietenii, deoarece exerciţiul duce la o acomodare tot mai bună
 • În primele două săptămâni, mâncaţi doar alimente moi şi mărunţite, care pot fi mestecate cu uşurinţă
 • Încercaţi să mestecaţi alimentele pe ambele părţi, astfel încât să nu se balanseze proteza
 • Dacă aveţi probleme cu fixarea protezei, puteţi folosi adezivi speciali care ajută la realizarea unei stabilităţi foarte bune

Intrebari frecvente:

Care este metoda de realizare a protezei acrilice

După evaluarea situaţiei clinice se vor extrage dinţii restanţi care sunt irecuperabili. După extracţie, vindecarea gingiilor durează câteva luni, timp în care pacientul va purta o proteză temporară.

Paşii prin care se realizează protezarea:

 1. Amprentarea câmpului protetic

  După vindecarea totală a ţesuturilor orale poate să înceapă procedura de realizare a protezei acrilice. Proteza perfectă este o adevarată provocare, chiar şi pentru profesionişti, iar momentul cel mai critic al realizării protezei este amprentarea câmpului protetic.

  De obicei se realizează două amprentări, una preliminară şi una finală.
 2. Determinarea relaţiilor intermaxilare

  Se obţine cu ajutorul şabloanelor de ocluzie realizate de tehnician după modelul funcţional. Şabloanele se adaptează foarte bine pe suprafaţa mucozală a modelului final şi prefigurează arcada dentară a protezei totale.

  Apoi se determină nivelul şi direcţia planului de ocluzie cu ajutorul şablonului maxilar situat în cavitatea orală.

  Înainte de stabilirea formei finale a şabloanelor se vor determina şi următoarele repere: linia mediană, linia surâsului şi linia caninilor.
 3. Alegerea şi montarea dinţilor

  Pentru dinţii frontali şi cei laterali se iau în considerare înălţimea şi lăţimea dintelui. Forma dinţilor frontali trebuie să aibă în vedere particularităţile pacientului, pentru a ajunge la o armonie dento-facială şi dento-somatică.

  După proba machetei în cavitatea bucală se trece la realizarea machetei definitive şi transformarea machetei de ceară în proteza finită.
 4. Aplicarea protezei în cavitatea bucală
Cum trebuie îngrijită proteza?

Curăţaţi proteza zilnic, dacă este posibil după fiecare masă, cu o periuţă pentru proteze cu detergenţi neabrazivi. O dată pe zi folosiţi soluţii dezinfectante şi odorizante obţinute prin dizolvarea tabletelor efervescente de curăţare.

Întotdeauna manevraţi proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apă. Dacă o scăpați, se poate sparge.

Periați gingiile, limba şi palatul în fiecare dimineaţă cu o periuţă moale, înainte de fixarea protezei. Astfel veţi stimula circulaţia în ţesuturi şi veţi îndepărta placa bacteriană.

Ce pot face dacă proteza cauzează disconfort?

Dacă proteza apasă gingia, cauzând inflamaţii sau răni ale mucoasei, trebuie să mergeţi la medicul stomatolog de urgenţă. Majoritatea reparaţiilor pot fi făcute pe loc, sau în timp scurt.

Aveti o intrebare?

In cazul in care informatiile prezentate in cadrul acestui site nu va sunt suficiente
va rugam sa ne adresati intrebarile dvs. prin intermediul acestui formular.