Lucrări pe implante

Protetica dentară a fost revoluţionată de apariţia implantologiei orale. Lucrările pe implante reprezintă o alternativă viabilă pentru foarte multe persoane cu lipsuri dentare.

Avantajul major al implantelor este că nu necesită şlefuirea dinţilor care limitează breşa şi stimulează funcţional osul prevenind rezorbţia acestuia.

Lucrările pe implante au rolul de a înlocui de la un singur dinte, până la o arcadă întreagă.

Implantul dentar reprezintă cel mai des un ''surub''(cu spire), care înlocuieşte rădăcina dintelui de dimensiuni ca şi dinţii naturali şi este realizat fie din titan, fie mai nou din zirconiu, materiale cu o biocompatibilitate excelentă.

În acest surub/implant dentar, se va înfileta bontul ''protetic'' = element ce completează implantul dentar.

Peste acest bont protetic, vom ataşa coroana finală - care poate fi realizată din diverse materiale: metalo-ceramică, zirconiu-ceramică, integral zirconiu, ceramică presată. Marginile microprotezelor pot fi plasate subgingival, ca să obţinem un aspect estetic cât mai natural.

Lucrările protetice pe implante pot fi fixate prin cimentare sau prin înşurubare.

Avantajele lucrărilor cimentate

 • Aceasta este o tehnică folosită des în practica dentară, neimplicând manopere deosebite
 • Numar redus de componente

Cât despre cealaltă alternativă (lucrări înşurubate), şi ea are avantajele şi dezavantajele ei.

Avantajele suprastructurilor detaşabile

 • Pot fi înlocuite mult mai uşor în cazul unor probleme
 • Igiena orală se realizează mult mai uşor

Dezavantajele suprastructurilor detaşabile

 • Costurile sunt mai mari având în vedere complexitatea lucrării

Intrebari frecvente:

Care sunt etapele inserării implantului şi realizarea lucrării pe implant?

Intervenția se realizează sub anestezie locală. Medicul de specialitate realizează o incizie în gingie pentru a expune zona unde va introduce implantul. Cu ajutorul unei truse speciale se forează în os un tunel de aceeaşi formă şi dimensiune cu a implantului. Peste implant se fixează un şurub etanş.

La finalul procedurii se închide gingia şi se suturează (implantul este acoperit de gingie). Această manoperă de inserţie a unui implant, durează între 15-30 min, în funcție de poziţia implantului şi complexitatea cazului.

După inserarea implantului dentar se va aştepta o perioadă de 3 - 6 luni, denumită şi perioadă de OSTEOINTEGRARE. În această perioadă se va depune ţesut osos în jurul filetelor implantului, pentru a se stabiliza foarte bine în interiorul osului. După perioada de osteointegrare, pacientul se prezintă din nou la medicul de specialitate pentru a începe procedura de încărcare (protezare/realizarea coroanei dentare finale).

Printr-o mică incizie se descoperă implantul, se pune şurubul de vindecare, care se menţine 2-5 săptămâni, ca să obţinem modelarea gingiei. Etapa următoare este luarea amprentei cu bont de transfer pentru lucrare. Se realizează bontul protetic peste care va veni lucrarea definitivă. Fixarea acestei lucrări va fi prin cimentare sau prin înşurubare, după cum am văzut anterior.

Sunt situaţii clinice, mai ales în zona frontală, când se realizează bonturi şi coroane provizorii, în acest caz cu încărcare imediată.

Ce fel de simptome pot să apară după aplicarea implantelor?
 • umflarea obrazului - tratarea cu comprese reci cu gheaţă şi imediat după implant pungi cu gheaţă
 • sângerarea uşoară - posibil să persiste o sângerare uşoară în primele 2-3 zile. Nu clătiţi gura cu putere, iar dacă sângerarea persistă vă rugăm să ne contactaţi imediat.
 • durere uşoară - calmantele clasice sunt eficiente şi rezolvă majoritatea cazurilor de acest gen.
 • usoară temperatură, în jur de 38 de grade. Medicamentele antialgice şi antiinflamatoare ajută în cedarea simptomelor.
Ce fel de indicaţii postoperatorii trebuie să respectăm?
 • nu utilizaţi periuța de dinţi în prima zi, doar clătire uşoară cu apă de gură.
 • dacă sunteți fumatori NU fumați, riscurile sunt prezente la fumători. Reduceţi fumatul cel putin până la suprimarea firelor.
 • evitaţi consumul de alimente tari, carbogazose, crocante. Evitaţi alcoolul şi consumaţi cât mai multe lichide gen: apă şi sucuri naturale fără adaos de zahăr.
 • evitaţi efortul fizic în primele zile şi să vă odihniţi pentru o refacere rapidă a organismului.

Aveti o intrebare?

In cazul in care informatiile prezentate in cadrul acestui site nu va sunt suficiente
va rugam sa ne adresati intrebarile dvs. prin intermediul acestui formular.