Obturatii fizionomice din compozit

Sunt restaurări directe care au rolul de a reda fizionomia şi funcţionalitatea unui dinte cariat, sau care prezintă fracturi minime.

Obturația estetică nu este o simplă ”plombă”. Când distrucția dintelui este mai mare de 50%, pentru a reda transluciditatea naturală trebuie folosite materiale și tehnici de stratificare speciale. Astfel dintele reconstituit va arăta perfect natural.

Avantaje:

  • Aspect natural
  • Durabilitate în timp
  • Aderenţă chimică
  • Grad de toxicitate zero

Dezavantaje:

  • Costurile sunt mai ridicate datorită tehnologiei necesare
  • Materialul se poate păta dacă se expune pentru o perioadă îndelungată la lichide închise la culoare şi alimente cu pigmenţi puternici.
  • Cu timpul aceste obturaţii se abrazează, pierzând punctele de contact ocluzale.

În cazul în care dinții frontali au un aspect inestetic puteți deneficia de fațetări directe de compozit. Timpul de realizare este relativ scurt, iar aspectul estetic al dințiilor va fi aproape de a celor naturali.

Intrebari frecvente:

Poate fi solicitată anestezie?
Da. Toti pacienţii clinicii noastre sunt anesteziaţi local înainte de începerea intervenţiei.
Ce se poate face în cazul în care obturaţiile s-au decolorat?
Obturaţiile care au devenit inestetice (s-au închis la culoare) se pot îndepărta şi reface, sau se alege o altă variantă: faţetă, incrustaţie, coroană etc.
Care este procedura de realizare a obturației fizionomice?

Procedura de realizare a obturației fizionomice începe cu o anestezie locală dacă leziunile carioase sunt extinse. Pentru început medicul va îndepărta ţesutul dentar alterat cu ajutorul frezelor şi va curăţa cavitatea.

Prepararea cavităţii se încheie cu degresarea, uscarea şi gravarea acidă a acesteia. Tratarea cu soluţia acidă ajută la formarea unei suprafeţe rugoase, la care materialul de obturaţie să adere. După câteva secunde soluţia acidă se spală, se usucă din nou cavitatea şi se aplică adezivul; acesta va fi tratat cu lampă fotopolimerizantă, apoi se va aplica materialul de obturaţie.

În prezent sunt utilizate următoarele tipuri de materiale fizionomice: răşini compozite, ionomeri de sticlă şi răşini ionomerice. Cel mai des se folosesc răşinile compozite.

După modelare, materialul se întăreşte tot cu lampa fotopolimerizantă. La final medicul va finisa obturaţia prin frezare, până când dintele va recăpăta forma iniţială. La final obturaţia se lustruieşte cu gumiţe şi perii speciale.

Aveti o intrebare?

In cazul in care informatiile prezentate in cadrul acestui site nu va sunt suficiente
va rugam sa ne adresati intrebarile dvs. prin intermediul acestui formular.