Albirea dinţilor

Albirea dinţilor este procedeul prin care se deschide nuanţa dintelui şi se decolorează petele din smalţ şi dentină, care nu pot fi îndepărtate prin igienizare profesională (detartraj, periaj profesional, air flow), obţinând dinţi mai albi şi mai strălucitori.

Avantaje:

 • deschiderea nuanței naturale a dintelui cu câteva trepte
 • îndepărtarea petelor și colorațiilor nedorite
 • îmbunătățirea aspectului estetic

Dezavantaje:
Ocazional unii pacienți pot prezenta o sensibilitate crescută a dinților sau gingiilor în timpul tratamentului dar acestea încetează după terminarea lui.

Metode de albire:

 • Albirea dinţilor la domiciliu
  Aceasta este probabil cea mai cunoscută tehnică de albire, fiind recomandată de majoritatea stomatologilor. În acest caz se realiză o gutieră (pe baza unei amprente ale arcadelor dentare) în care se aşează gelul de albit (substanţa activă este peroxidul de carbamidă 10% sau 16%). Gutiera poate fi purtată după cină, sau chiar în timpul somnului. Rezultatele sunt vizibile după câteva zile sau săptămâni.


 • Albirea dinţilor în cabinet:
  Procedura se realizează sub supravegherea personalului medical. Metoda este potrivită pentru cei care doresc rezultate imediate.

Dacă aveți dinți frontali colorați în urma unor tratamente endodontice vechi vă recomandăm albire internă, urmată de o fațetare directă.

De reţinut!
Înainte de a opta pentru o astfel de procedură este necesară o consultaţie la medicului stomatolog. El va stabilii cauza problemei dumneavoastră şi va alege metoda potrivită. Înainte de a începe procedura de albit, se indică un detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional precum şi tratamentul tuturor afecţiunilor dentare şi gingivale.

Intrebari frecvente:

Cât ţine efectul albirii?
Durata efectului tratamentului de albire depinde de structura dinţilor, precum şi de substanţele consumate (tutun, ceai, cafea, diferite băuturi răcoritoare sau alcoolice). De regulă, efectul durează aproximativ 2 ani.
Care este procedura de albire in cabinet?
Se poate folosi peroxid de carbamidă 30%, în gutiere timp de 20 de minute sau aplicarea pe dinţi a unui gel pe bază de peroxid de hidrogen 25% (37%). Acesta se lasă pe dinți 45 de minute, timp în care o lampă cu plasmă acţionează asupra dinţilor . În cazul în care optaţi pentru această metodă, trebuie să stiţi că veţi avea o sensibilitate crescută a dinţilor în perioada imediat următoare.
Există efecte secundare în cazul procedurii de albire?
Nu există efecte secundare directe. Totuşi, procesul de albire duce la apariţia unei sensibilităţi temporare la rece şi la cald. Aceasta apare datorită faptului că gelurile de albire pătrund prin smalţ în dentină. Pentru rezolvarea acestei sensibilităţi se recomandă fluorizări locale (geluri sau paste de dinţi) în timpul şi după tratamentul de albire.

Pentru prevenirea iritaţiilor gingivale (inflamaţii, retracţii), în cazul folosirii gelurilor mai concentrate se indică protejarea gingiilor.
Care sunt contraidicațile albirii dentare?
 • Hiperestezie dentinară (eroziuni, abraziuni dentare)
 • Alergie la substanţa de albit
 • Sarcină sau alăptare
 • Copii sub 14 ani cu pulpă dentară voluminoasă
 • Carii netratate, gingivite, parodontopatii
 • Obturaţii, lucrări protetice nu beneficiază de efectul de albire, fiind necesar înlocuirea lor.
 • Stări generale grave

Aveti o intrebare?

In cazul in care informatiile prezentate in cadrul acestui site nu va sunt suficiente
va rugam sa ne adresati intrebarile dvs. prin intermediul acestui formular.