Endodontie

Ce este un tratament de canal?
Tratamentul de canal este una dintre procedurile stomatologice cele mai frecvent efectuate . Această modalitate de tratament poate salva dintele natural și exclude necesitatea înlocuirii sale cu implant sau punte dentară.

Cum se face un tratament de canal?
În interiorul fiecărui dinte există un spaţiu mic numit "pulpa dentară", de obicei știut ca "nervul dintelui". Pulpa este o colecţie de vase de sânge și fibre nervoase fine, care contribuie la formarea dintelui. Cariile dentare profunde , traumatismele, fisurile sau procedurile dentare repetate pot deteriora pulpa. Simptome de inflamaţie pulpară sunt dureri apărute la rece sau cald, alteori pot fi spontane. În cazul în care pulpa este infectată poate să apară edem sau formarea unei colecţii de puroi în dreptul dintelui.

Atunci când dintele este diagnosticat cu o afecţiune pulpară , tratamentul de canal este unicul mijloc de a salva dintele natural. Procedura nu presupune nici un fel de durere, în prima etapă dintele este anesteziat și nu o să simtiţi nici un fel de discomfort pe durata tratamentului. Următorul pas e izolarea dintelui cu digă, reprezentată de o folie de cauciuc care impiedică contaminarea dintelui cu salivă. O deschidere mică se face în partea coroană a dintelui care permite accesul direct în spaţiul pulpar . Canalele radiculare sunt apoi curăţate și lărgite cu ajutorul instrumentelor de canal. Spaţiul pulpar este apoi spălat frecvent cu mai multe dezinfectante și medicamente pentru a elimina bacteriile .În ultima etapă canalele sunt sigilate cu o obturaţie radiculară permanentă.

În cele mai multe situaţii întregul tratament de canal poate fi realizat într- o singură vizită. Anumiţi dinţi pot să necesite două sedinţe de tratament. Când se va face consultaţia veţi fi informat cu numărul de sedinţe necesare finalizării tratamentului de canal. Rata de succes a tratamentelor de canal este foarte ridicată, de pâna la 95%.

Ce se întâmplă după tratament?
Dintele este revizuit la douăsprezece luni după terminarea tratamentului pentru a monitoriza progresele înregistrate de vindecare . Anumiti dinţi la care s-a efectuat tratamentul de canal pot necesita a fi acoperiţi cu o coroană pentru a preveni fracturarea lor.

Ce este medicul endodont și ce face el?
Endodontul este un medic stomatolog care se specializează în menţinerea dinţilor pe arcadă prin tratament endodontic, procedură care implică ţesutul moale din interiorul dintilor, numit pulpa dentară. Endodonţia este un cuvânt de provenienţă greacă:"endo" înseamnă interior și "odont" în traducere dinte. Toţi stomatologii sunt instruiţi în diagnosticul și tratamentul endodontic, cu toate acestea, unii dinţi pot fi deosebit de dificil de diagnosticat și tratat. De aceea, uneori aceste tratamente sunt necesare a fi realizate de către un medic specialist endodont.

În plus faţă de facultate, un medic endodont se specializează pe o durata de 3 ani de zile în acest tip de tratamente. El studiază tehnicile și procedurile în profunzime, pentru diagnosticul și tratamentul cazurilor mai dificile. Din acest motiv, mulţi medici stomatologi aleg să trimită pacienţii lor care prezintă cazuri dificile pentru a fi trataţi de un medic specialist endodont.

Intrebari frecvente:

Care sunt semnele care îmi spun că am nevoie de tratament endodontic?
Durerea este semnul principal prin care corpul nostru ne avertizeaza că ceva nu este în regulă. În plus faţă de durere, sensibilitatea la cald sau rece este frecventă. Alte semne înclud durerea la atingere sau la mestecat pe dinte, decolorarea dinţilor, umflarea sau apariţia unei pungi de puroi la nivelul dintelui.

În unele cazuri nu există semne fizice evidente sau simptome, problema este descoperită accidental la un examen radiologic de rutină.
Care sunt avantajele salvării dintelui meu?

Există mai multe avantaje în a salva dinţii:

  • Bună funcţionare masticatorie, aspectul natural și abilitatea de a vorbi normal
  • Dintii naturali mentin înălţimea, grosimea și forma osului maxilar
  • Pierderea unui singur dinte poate duce la migrarea dinţilor vecini în spaţiul creat de dintele extras. Pot să apară probleme cu mușcătura sau apariţia unor spaţii deschise între dinţi vecini, care pot contribui la afectarea gingiilor
De ce e nevoie să fiu tratat de endodont?

Toţi stomatologii sunt instruiţi pentru a efectua tratamente endodontice. Cu toate acestea, unii dinţi sunt foarte dificil de tratat corect. În astfel de cazuri, în care medicul dentist consideră că nivelul de dificultate necesită pregatirea și experienţa unui specialist veţi avea posibilitatea de a apela la serviciile unui medic specialist endodont.

Situaţii frecvente în care se apelează la endodont :

  • În diagnosticul unor cazuri dificile
  • Dinte calcificat sau canale foarte strâmte
  • Rădăcini lungi și foarte curbate
  • Dinţi cu o anatomie neobișnuită
  • Dinti care continuă să provoace durere în timpul și după tratamentul endodontic
  • Eșecul unor tratamente endodontice anteriore( Retratament endodontic )
Câte sedinţe sunt necesare?

Tratamentul endodontic de obicei este realizat într-o singură ședintă. În unele cazuri dificile de retratament pot fi necesare două sau trei şedinţe. Numărul de sedinţe necesare vor fi discutate la consultatia iniţială și înainte de începerea tratamentului.

Este tratamentul de canal dureros?

Tratamentul de canal este de efectuat sub anestezie locală, pacientul nu va simţi durere pe tot parcursul tratamentului.

Ce rată de success are tratamentul de canal?

Dacă este realizat la standarde ridicate, tratamentul endodontic se bucură de o rată mare de succes. Rata de succes a procedurii variază în funcţie de mai mulţi factori, de natura problemei și starea dintelui înainte de tratament. Studii recente au arătat rate de succes între 80 și 95%.

Cât timp o să reziste dintele?

Cu îngrijire şi o restaurare adecvată, dintii trataţi endodontic pot supravieţui la fel de mult ca orice alt dinte. Există mulţi factori care determină durata de viaţa pe termen lung a unui dinte tratat endodontic, inclusiv starea lui înainte de tratament, natura procedurilor efectuate , calitatea restaurării dintelui după tratament. Un tratament de canal corect efectuat, igiena bună și controalele periodice pot spori supravieţuirea pe termen lung a unui dinte tratat endodontic.

Toti dinţii pot să fie salvaţi prin tratament endodontic?

Cu progresele recente în acest domeniu, un număr tot mai mare de dinţi considerati în trecut ca fiind netratabili ,acum pot fi trataţi cu succes și salvaţi. Înainte de a vă decide de a extrage un dinte, discutaţi cu medicul dumneavoastră dentist despre opţiunea de a consulta un endodont. Endodontul se specializează în păstrarea dinţilor naturali și are cunoștinţele și experienţa necesară pentru a vă oferi sfaturi cu privire la cele mai bune opţiuni de tratament disponibile pentru dumneavoastră.

Cât costă realizarea tratamentului de canal?

Costul tratamentului de canal poate varia în funcţie de mai mulţi factori. Acestea înclud gradul de dificultate al tratamentului, tipul dintelui sau materialele necesare. O evaluare precisă a costurilor se va realiza la consultaţie. Tratamentul endodontic este mai puţin costisitor decât extracţia dintelui și înlocuirea acestuia cu o punte sau un implant.

Aveti o intrebare?

In cazul in care informatiile prezentate in cadrul acestui site nu va sunt suficiente
va rugam sa ne adresati intrebarile dvs. prin intermediul acestui formular.