Extracţia dentară

După cum sugerează şi denumirea, extracţia dentară înseamnă îndepărtarea unui dinte din cavitatea bucală.

Extracţiile sunt practicate într-o largă varietate de situaţii: mobilitatea dintelui, distrucţie masivă, fractură etc.

În clinica noastră vi se asigură o anestezie de cea mai bună calitate şi o medicaţie postoperatorie adecvată, astfel încât dumneavoastră să nu aveţi dureri şi neplăceri.

Extracţia dentară, sau uneori chiar gândul la procedură extracţiei unui dinte poate determina o teamă cel mai adesea nejustificată. Dacă veţi întelege principiile şi tehnicile care stau la baza procedurii extracţiei dentare, veţi descoperi că procedeul unei extracţii dentare este cel mai adesea o banalitate.

Iată pe scurt care sunt principiile extracţiei dentare:

Înainte de orice extracţie se practică anestezia de cea mai bună calitate. În acest scop se folosesc anestezice moderne de la firme de renume precum şi seringi cu ace atraumatice pentru un confort maxim, totul precedat de aplicarea unui anestezic local.

Dintele are o rădăcină care este situată în os. Spaţiul în care este situată rădăcină poartă denumirea de alveolă. Rădăcină dintelui este susţinută în os de un ligament special. Prin extracţia dintelui are loc de fapt secţionarea acestui ligament şi lărgirea alveolei dentare. În acest scop se folosesc diverse instrumente specifice fiecărui dinte. Ultima fază este îndepărtarea dintelui din alveolă.

În cursul extracţiei dentare veţi simţi o senzaţie de presiune pe care o exercită medicul asupra dintelui, fără să simţiţi o durere vie.

După extracţia dintelui veţi primi instrucţiuni referitor la ce trebuie şi ce nu trebuie să faceţi atât în primele 24 de ore cât si în următoarele 7 zile după extracţie. Vă rugăm să reţineţi că vindecarea postextractională depinde în mare măsură de respectarea acestor indicaţii.

Atenţie
În unele situatii, extracţiile dentare trebuie amânate temporar datorită apariţiei unor conjuncturi nefavorabile pentru realizarea intervenţiei:

Pătrunderea infecţiei în sistemul osos de susţinere al dintelui. În acest caz infecţiile nu permit anesteziei dentare să îşi facă efectul corespunzător. Este necesară administrarea unui tratament cu antibiotice.

Pacientul consumă medicaţii ce fluidifică sângele. Este necesară întreruperea unor astfel de tratamente înainte de programarea extracţiei.

Pacienţii care au fost supuşi următoarelor intervenţii în ultimele sase luni: înlocuirea valvei cardiace, operaţie pe cord deschis, înlocuire de articulaţie protetică, fixarea unei anastomoze. În aceste cazuri este necesară administrarea de antibiotice cu cel puţin o zi înaintea efectuării extracţiei pentru a reduce riscul unei infecţii bacteriene.

Intrebari frecvente:

Care sunt recomandările şi sfaturile pentru grăbirea vindecării?

Principalele sfaturi şi recomandări ar fi:

 • Muşcaţi usor pe pansamentul steril lăsat peste plagă de medicul dentist pentru a favoriza formarea cheagului de sânge care vă asigură oprirea completă a hemoragiei.
 • În primele 24 de ore nu clătiţi puternic şi nu faceţi gargara cu ceaiuri sau alte lichide pentru a nu desprinde cheagul de sânge format.
 • Nu faceţi eforturi fizice mari, pentru că acestea pot porni sângerarea.
 • În primele 48 de ore evitaţi lactatele sau mămăliga cu brânză. Fiind lipicioase, acestea pot rămâne pe plagă, distrugând cheagul format.
 • Nu aplicaţi presiune cu limba şi nu mâncaţi pe zona respectivă.
 • Nu consumati tutun sau produse similare în primele 3-4 ore de la extracţie.
Când este necesară extracţia dentară?

Extracţia dentară este necesară atunci când:

 • Caria dentara a afectat dintele în totalitate
 • ÎAbcesul este sever şi nu există o altă alternativă de tratament pentru îndepărtarea infecţiei
 • Infecţia a distrus o mare parte a dintelui şi a osului maxilar
 • Există o înghesuială dentară
 • Unele tratamente ortodontice necesită extracţii dentare, pentru a face loc astfel dinţilor care dorim să fie aliniaţi pe arcada dentară
 • Persoanele care sunt supuse unor tratamente de combatere a cancerului, sunt susceptibile la infecţii dentare. Extracţiile sunt indicate să fie effectuate înainte de începerea tratamentului

Intrebari frecvente:

Aveti o intrebare?

In cazul in care informatiile prezentate in cadrul acestui site nu va sunt suficiente
va rugam sa ne adresati intrebarile dvs. prin intermediul acestui formular.