Obiceiurile vicioase

Obiceiuri vicioase ale copilului la care ar trebui să fim atenți pentru a asigura dezvoltarea normală și armonioasă a aparatului dento-maxilar sunt:

 1. Sugerea degetului: interpunerea unui deget/grup de degete între arcadele dentare, cu crearea unei presiuni asupra acestora. În funcție de direcția de acțiune rezultă o forță către exterior pe fața palatinală a dinților frontali superiori și presiune către interior pe fața vestibulară a frontalilor inferiori. Practicarea acestui obicei vicios de copil, după vârsta de trei ani, poate duce la ocluzie în acoperiș, o problemă dentară care se poate remedia doar cu aparat dentar.

  Corectare:

  • diferite soluții cu gust neplăcut aplicate pe deget,
  • control vizual al copilului.
 2. Deglutiția infantilă (cu interpunerea limbii între arcade) este normală la sugari; pe măsura erupției dinților de lapte se face tranziția către deglutiția de tip adult (deglutiția fără interpunerea limbii între dinți). Persistența obiceiului de interpunere a limbii între dinți după erupția acestora se numește deglutiție de tip infantil, urmările negative fiind apariția ocluziei deschise, prin deformarea oaselor maxilare.

  Corectare: aparat cu scut lingual.

 3. Respirația cu gura deschisă (respirație orală): are ca și consecințe uscarea mucoaselor, carii pe suprafețele vestibulare ale dinților frontali, ocluzie deschisă, îngustare maxilară (compresie de maxilar).

  Corectare:

  • aparate ortodontice
  • îndepartarea obstacolelor respiratorii (polipi, deviații de sept).
 4. Bruxismul: frecarea arcadelor dentare între ele (scrâșnit din dinți). Poate fi nocturn sau diurn. Este însoțit de un zgomot produs de atingerea și presarea dinților între ei. Poate produce fracturi ale smalțului dinților, afectarea pulpei, chiar cu mortificarea ei, dureri dentare.

  Corectare:

  • gutiere de bruxism
 5. Sprijinul în bărbie: duce la retrudarea mentonului.

  • Sprijinul pe lateralul mandibulei: oprește din dezvoltare mandibula și apare o inocluzie inversă pe partea cu presiune.
  • Dormitul cu mâna/mâinile sub obraz: oprește din dezvoltare mandibula și maxilarul pe partea respectivă.
  • Ținutul de obiecte dure între dinți: oprește din dezvoltare un dinte sau un grup de dinți, precum și antagoniștii, apar zone de deformare ale marginii dentare ce a ținut obiectul.

   Corectare: controlul vizual al copilului, ținut sub observație și împiedicat să reia acest obicei.

  • Interpunerea obrazului între fețele ocluzale ale dinților laterali: ocluzie deschisă laterală.

   Corectare: aparat pentru obraz.